Rijangst

Met goede hulp is rij-angst te verhelpen!

Laat jouw leven niet langer in het teken staan van rij-angst! Met goede hulp is rij-angst op te lossen. Door een stap voor stap aanpak samen met onze rij-angst specialist durf je na verloop van tijd weer zelfstandig in de auto te stappen en zonder hartkloppingen en paniekaanvallen aan het verkeer deel te nemen.

Je hoeft dan niet meer afhankelijk te zijn van de goodwill van andere mensen om jou overal naar toe te brengen. Je hoeft ook geen afspraken meer af te zeggen omdat je in de auto durft te rijden. Wacht niet langer en neem contact met ons op voor een intakegesprek.

Een goed voornemen. Geen beperkingen meer door rij-angst!

Rij-angst

Het zweet staat op je voorhoofd. Je hebt klamme handen. Je knieën voelen slap aan. Je hart klopt zo hard dat je het gevoel hebt dat ie uit je borstkast komt zetten. Een onprettig gevoel als je achter het stuur zit. Er komt een gevoel over je dat je nog niet eerder hebt meegemaakt: paniek tijdens het rijden. Hoe kan dat nou? Je kunt prima autorijden dus waar komt dat gevoel ineens vandaan? Je kunt het niet verkroppen dat je iets wat je jaren goed kon, ineens niet meer durft. Je wordt boos op jezelf. Zelfs de gedachte aan autorijden veroorzaakt al een paniekgevoel. Je durft er met niemand over te praten omdat je je ervoor schaamt en bang bent dat niemand het begrijpt. Grote kans dat je last heb van rij-angst. Maar misschien stelt het je gerust dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van een vorm van rij-angst.

Welke mensen krijgen rij-angst?

In principe kan iedereen last krijgen van rij-angst.  Maar meestal komt het voor bij:

  • Mensen met een burn-out
  • Mensen die onder zware stress staan door bijvoorbeeld familieomstandigheden
  • Vrouwen die net een kind hebben gekregen
  • Mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald
  • Mensen die al een paar jaar niet autogereden hebben en het dan niet meer durven
  • Vrouwen die het autorijden altijd aan hun partner overlieten en nu opeens moeten door overlijden of ziekte
  • Mensen die een auto-ongeluk hebben gehad
  • Mensen waarbij een dierbare is omgekomen bij een auto-ongeluk
Hoe ontstaat rij-angst?

Rij-angst kan voortkomen uit verschillende angststoornissen. Wanneer rij-angst voortkomt uit ‘agorafobie’ (pleinvrees) spreekt men ook wel van ‘verkeersangst’. Dat komt omdat mensen die hier aan lijden vaak ook niet met het openbaar vervoer durven te reizen. Ze durven bijvoorbeeld ook niet met een veerpont mee.
Ook fobieën, zoals claustrofobie en acrofobie, kunnen leiden tot rij-angst. Bij deze fobieën is men doodsbang voor bruggen, viaducten en tunnels.

Er bestaat ook zoiets als ‘sociale angst’. Mensen die hieraan lijden vinden het eng dat zij in het verkeer waargenomen en beoordeeld worden door anderen.
Rij-angst kan ook voortkomen door een obsessieve-compulsieve stoornis. Mensen die hieraan lijden hebben allerlei rituelen en dwanghandelingen nodig om zich door het verkeer heen te manoeuvreren.

Ook een Post-Traumatisch Stress Syndroom(PTSS) kan leiden tot rij-angst. Na een ongeval of aanrijding heeft iedereen natuurlijk wel een tijdje de schrik in de benen. Maar bij PTSS blijft men het ongeval/trauma herbeleven. Men wordt steeds angstiger en gaat de plaats van het ongeval (en alle situaties die er enigszins op lijken) vermijden.

Nog een aantal vormen van rij-angst
  • Angst om een hyperventilatie aanval in de auto te krijgen.
  • Bijrijder angst, angst om naast iemand in de auto te zitten.
  • Angst om te verdwalen.
  • Angst om in de auto last te krijgen van een eventuele lichamelijke beperking die men heeft.
  • Gebrek aan ervaring (men weet niet of men ‘het nog wel kan’).
  • Ook periodes van spanning, weinig slapen of frustraties op het werk kunnen oorzaken zijn.

Al deze vormen van rij-angst kunnen resulteren in het feit dat je helemaal niet meer durft te rijden of, als je wel in de auto stapt, dit heel gespannen doet met alle gevolgen van dien.

Is er iets aan te doen?

Jazeker!
Om vast te kunnen stellen of en hoe wij uw rij-angst kunnen behandelen stellen wij tijdens een intakegesprek vast hoe wij u kunnen helpen. Om dit goed en zorgvuldig te doen volgen wij de volgende procedure:

  • Een intakegesprek met een rij-angst specialist.
  • Tijdens dit gesprek wordt vastgesteld van welke vorm van rij-angst bij u sprake is. In dit gesprek wordt ingegaan op de oorzaken en gevolg van de angst en kunnen alle angstklachten worden doorgesproken. Ook eventuele lichamelijke beperkingen komen aan de orde.
  • Aan de hand van het gesprek maakt de rij-angst specialist en behandelplan
  • De rij-angst specialist van Driving Company neemt contact met u op om het behandelplan met u door te spreken.
  • Wanneer u akkoord gaat met dit behandelplan worden de rij-angstsessies gestart en gaat u in veel gevallen met hem de weg op. Door een stap voor stap aanpak durft u na verloop van tijd weer zelfstandig met de auto de weg op.